ערכם של חיסונים


ערכם של חיסונים
Email

"חיסונים הם סיפור הצלחה גדול ששיפר רבות את בריאות הציבור. חייהם של מיליוני ילדים ניצלו בזכותם, ומיליוני אנשים קיבלו סיכוי לחיים ארוכים ובריאים יותר, סיכוי רב יותר ללמוד, לשחק, לקרוא ולכתוב, להסתובב בחופשיות בלי לסבול." נלסון מנדלה, זוכה פרס נובל 1993.

יישומן של תוכניות חיסונים הוביל לירידה דרמטית בתחלואה, בנכות ובמוות ממחלות זיהומיות רבות.

חיסונים מצילים 5 נפשות בכל דקה ברחבי העולם.

חיסונים מצילים חיים

למעט אספקת מי שתייה נקיים ובטוחים, אין מאמץ אנושי שמסייע יותר מחיסונים במאבק נגד מחלות זיהומיות ובהפחתת שיעורי התמותה.

עם תחילת המאה ה-20, האיומים הבריאותיים העיקריים היו מחלות זיהומיות וטפיליות, שגבו על-פי רוב את חייהם של תינוקות וילדים. כיום, חיסונים יכולים למנוע כמה מחלות זיהומיות, וישנם חיסונים חדשים באופק עם פוטנציאל למנוע מחלות נוספות. תוכניות חיסון המוניות הוכיחו שהן מצליחות לרסן ואפילו למגר מחלות.

בזכות החיסונים, אנו נמצאים על סף מיגור מחלת הפוליו (עם הפחתה של 99% עד כה).

הפחתת מחלות הקשורות לחיסון

ההיסטוריה מראה כי ירידה בכיסוי החיסונים מובילה להופעה מחודשת של מחלות באוכלוסיות שהיו מוגנות בעבר. עם זאת, עם כיסוי חיסונים יציב וגבוה, ישנה ירידה בהופעת המחלות וניתן אף להביא למיגורן.

לדוגמא, מקרי הפוליו ירדו ביותר מ- 99% מאז 1988, מכ-350,000 מקרים משוערים אז ל-22 מקרים שדווחו בשנת 2017. כתוצאה מהמאמץ העולמי למיגור המחלה, יותר מ-16 מיליון בני אדם ניצלו משיתוק. לפי ארגון הבריאות העולמי, כל עוד ילד בודד נשאר נגוע, ילדים בכל המדינות נמצאים בסיכון לחלות בפוליו. כישלון למגר את מחלת הפוליו מהמעוזים האחרונים שנותרו עלול לגרום לכ-200,000 מקרים חדשים בכל שנה, תוך עשר שנים, בכל רחבי העולם.

יתרונות בריאותיים נוספים של חיסונים

מניעת סרטן: חיסונים יכולים גם לתרום למניעת סרטנים מסוימים הקשורים בזיהומים.

זיהום כרוני בהפטיטיס B עלול לגרום לסרטן הכבד, ולכן חיסון נגד הפטיטיס B יכול למנוע כמה מהסוגים של סרטן זה. יתרון זה כבר נצפה עבור קרצינומה הפטוסלולרית בחלק מהמחקרים.

על פי הערכות, חיסון HPV בשילוב תוכניות סקר מבוססות HPV, צפוי להפחית את סרטן צוואר הרחם בשנת 2040 בשיעור של עד 80%, כפי שהודגם במחקר שנערך לאחרונה.

הפחתת עמידות אנטיביוטית: זיהומים רבים מטופלים באנטיביוטיקה. עם זאת, אנו ממשיכים לראות עלייה בזיהומים העמידים בפניה. באמצעות חיסונים, אנו יכולים להפחית את שכיחותן של מחלות זיהומיות ולעכב התפתחות זנים עמידים.

פיתוח חיסון מצומד עבור המופילוס אינפלואנזה B (Hib), מיגר למעשה את דלקת קרום המוח, בקטרמיה, דלקת ריאות ואפיגלוטיטיס, באזורים שבהם המחלה נפוצה באופן נרחב, כמו גם זיהום עמיד לתרופות.

מחלת הפנאומוקוקוס היא דוגמה נוספת לפתוגן שעבורו החיסון הפחית הופעת מחלה עמידה לתרופות, בעיקר באמצעות הפחתת מספר החולים הכללי, אך גם על ידי צמצום הוואריאציות של המחלה והותרת הוואריאציות העמידות ביותר.

ההערכה היא כי הכנסת חיסון מצומד ל-HIB ולפנאומקוקוס ל-75 מדינות מתפתחות, עשויה להפחית את השימוש באנטיביוטיקה במחלות אלו ב-47% ולמנוע 11.4 מיליון ימי שימוש באנטיביוטיקה בקרב ילדים מתחת לגיל חמש בכל שנה.

תמיכה בהזדקנות בריאה: אמנם אנו ברי מזל ליהנות מתוחלת חיים ארוכה יותר במדינות רבות, אך ההזדקנות קשורה לשכיחות גבוהה יותר של מחלות שאינן מדבקות (כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם), ועלולות להחמיר עקב מחלות זיהומיות. חיסון נגד מחלות זיהומיות, יכול לספק הגנה בעלת ערך בהמשך החיים.

אצל קשישים, חיסון נגד שפעת יכול להפחית את שיעור המחלה וסיבוכיה בשיעור של עד 60%, ואת שיעור מקרי המוות בעד 80%.

מילוי הפערים

מאז כניסת החיסונים לשימוש, תוחלת החיים גדלה ב-15-25 שנים. גידול נוסף בתוחלת החיים צפוי, וראיות מצביעות על כך ששליטה במחלות באמצעות חיסונים, תרמה במידה רבה לגדילה זו בתוחלת החיים. עם זאת, גם עם ההצלחה הבלתי מעורערת של מאמצי החיסון, 1.5 מיליון מקרי מוות עדיין מתרחשים מדי שנה, ממחלות שניתן למנוע.

על פי ארגון הבריאות העולמי, חיסונים יהיו הכלי החשוב ביותר להפחתת שיעורי התחלואה והתמותה הגבוהים הקשורים למגיפות שפעת.

בשנת 2016, לפי הערכות, 19.5 מיליון תינוקות ברחבי העולם לא הגיעו להתחסן בשירותי חיסון שגרתיים כמו חיסון נגד דיפטריה-טטנוס-שעלת.

קדחת דנגי היא דאגה מרכזית לבריאות הציבור, וכמעט מחצית מאוכלוסיית העולם נמצאת בסיכון לחלות בה. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי עד 390 מיליון חולים נדבקים בה מדי שנה, מתוכם 96 מיליון עם ביטוי קליני.

מדי שנה, כ-3-5 מיליון אנשים חולים בשפעת, מה שמוביל לעד כ-650,000 מקרי מוות.

יתרונות בריאותיים-כלכליים של חיסונים

חיסונים יכולים למנוע מוות וסבל, והם גם אחת מההשקעות היעילות ביותר בתחום הבריאות. החיסונים הפחיתו משמעותית את הנטל של מחלות זיהומיות. בנוסף להצלת חיים ולהפחתת נכות, החיסונים יכולים:

  • להקל את הלחץ על מערכות הבריאות, וזאת עקב הפחתת ביקורי רופאים ואשפוזים.
  • לצמצם את ההיעדרות מהעבודה ואת ההפסד של עלויות התפוקה הנגרמות כתוצאה מחולי.

ייתכן ויעניין אותך עוד:

מהם חיסונים - ומה כדאי לנו להכיר

המערכת החיסונית - איך חיסונים עובדים

איך המערכת החיסונית שלנו עובדת?

וירוס RSV לתינוקות - החיסון שבדרך

שפעת - כיצד להימנע ולטפל

 

מקורות:

  1. https://www.pnas.org/content/111/34/12288
  2. https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/immunization-analysis-and-insights/vaccine-impact-value/value-of-vaccines
  3. https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/immunization-analysis-and-insights/vaccine-impact-value/modelling
  4. https://www.who.int/news-room/photo-story/photo-story-detail/10-facts-on-polio-eradication
  5. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage
  6. https://polioeradication.org/polio-today/polio-now/this-week/
  7. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/poliomyelitis
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5883242/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959668/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26603918/
  11. http://dx.doi.org/10.3402/jmahp.v3.27043
  12. https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/152297/EURO_2011_2012-flu-vacc-rec_V2.pdf
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28141933/
  14. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage
  15. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
  16. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue
  17. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/jmahp.v3.29284
  18. https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/immunization-analysis-and-insights/vaccine-impact-value/economic-assessments
  19. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/jmahp.v3.27043
  20. http://dx.doi.org/10.3402/jmahp.v3.27044