Printed From:
שלבקת חוגרת, הידועה גם בשם הרפס זוסטר, היא זיהום נגיפי שמתבטא בהופעת פס של פריחה כואבת על העור המלווה בשלפוחיות, לרוב בצד אחד של הגוף. הפריחה מלווה בשלפוחיות שבדרך כלל מגלידות תוך 7 עד 10 ימים ומתבהרות לחלוטין תוך שבועיים עד חודש.
חולים בשלבקת חוגרת חווים כאב ותחושת אי נחת משמעותית שעלולים להימשך שבועות, חודשים ואף במקרים חמורים פגיעה באיכות חיים לאורך שנים.
השכיחות והחומרה של שלבקת חוגרת וסיבוכיה עולות עם הגיל. שלבקת חוגרת אינה נגרמת ע"י אותו נגיף שגורם להרפס באברי המין, שהוא מחלה המועברת ביחסי מין.
כל אדם שחלה באבעבועות רוח יכול ללקות בשלבקת חוגרת, אם כי מרבית האנשים שילקו בה הם מעל גיל 50 או בעלי מערכת חיסון מוחלשת. דוגמאות של אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת כוללות אנשים עם סרטן, HIV, איידס, או כאלה שלוקחים תרופת המחלישה את מערכת החיסון שלהם. גירוד הפריחה שמופיעה בשלבקת חוגרת יכול אף לגרום לזיהום משני אם חיידקים מזיקים חודרים לגוף דרך הפצעים פתוחים. אנשים שמפתחים שלבקת חוגרת בדרך כלל סובלים מאפיזודה אחת של המחלה לאורך חייהם, אך אפשרי שתהיה שנייה או אפילו שלישית.
כל אדם שחלה בעבר באבעבועות רוח יכול ללקות בשלבקת חוגרת, אם כי מרבית האנשים שילקו בה הם מעל לגיל 50 או בעלי מערכת חיסון מוחלשת כגון אנשים עם סרטן, איידס, או כאלה שלוקחים תרופת המחלישה את מערכת החיסון שלהם. גירוד הפריחה שמופיעה בשלבקת חוגרת יכול לגרום לזיהום משני אם חיידקים מזיקים חודרים לגוף דרך הפצעים הפתוחים . אנשים שמפתחים שלבקת חוגרת בדרך כלל סובלים מאירוע אחד של הופעת המחלה לאורך חייהם, אך עדיין אפשרי שתהיה הופעה שנייה או אפילו שלישית.
שלבקת חוגרת מתבטאת בהופעת פריחה מכאיבה שמתפתחת בצד אחד של הפנים או הגוף.
בדרך כלל סימנים לשלבקת חוגרת הם הופעת חגורה של שלפוחיות, לרוב בצד אחד של הגוף, המלוּוה בכאבים. יחד עם זאת לעיתים התסמינים של שלבקת חוגרת אינם חמורים, כך שאם עולה החשד להופעת שלבקת חוגרת אצלך או אצל אחד מבני משפחתך, פנה לרופא בהקדם האפשרי לאבחון ולטיפול. כדי לאבחן הרופא יתשאל ויבדוק אותך לגבי הופעת התסמינים.
שלבקת חוגרת מתרחשת כאשר הנגיף הגורם גם לאבעבועות רוח (וריצלה זוסטר) משופעל בגוף. נגיף אבעבועות הרוח נותר רדום (בלתי פעיל) בגוף גם לאחר שאדם החלים מהזיהום הראשוני (אבעבועות רוח). מסיבות שאינן ידועות לאשורן, הנגיף יכול לשפעל את עצמו כעבור שנים, ולגרום לשלבקת חוגרת, על פי רוב שנים רבות אחרי שהאדם חלה באבעבועות רוח. השכיחות והחומרה של שלבקת חוגרת וסיבוכיה עולות עם הגיל.
אנשי המדע עדיין לא הגיעו לתשובה וודאית ומוסכמת מדוע נגיף ההרפס זוסטר הרדום מתעורר פתאום ופועל שוב אחרי כל כך הרבה שנים, אך מקובל לקשר את התופעה לירידה ביעילות של המערכת החיסונית בעקבות ההזדקנות, בעקבות לחץ ומתח נפשי וכן התופעה מקושרת למחלות שונות שפוגעות במערכת החיסונית .
הדרך הטובה ביותר לסייע בהגנה מפני הופעת שלבקת חוגרת היא חיסון. אף שעדיין ניתן לחלות בשלבקת חוגרת אחרי שמתחסנים, הסיכון פוחת בפי 4 עד פי 12 בהשוואה לאנשים שלא התחסנו. משרד הבריאות בישראל ממליץ על קבלת חיסון מגיל 60 שנים ומעלה. אנשים בגיל 50 עד 59 שנים יכולים לבקש לקבל חיסון מקופת החולים.
עובדה משמחת היא ששלבקת חוגרת פחות מדבקת מאבעבועות רוח. הסיכון להתפשטות המחלה נחשב לנמוך וזאת במידה ומקפידים לכסות את הפריחה. כאשר הפריחה והשלפוחיות מכוסות בגלדים, החולה כבר לא מדבק.
אם אתה חולה בשלבקת חוגרת, עליך:
לכסות את הפריחה (במידת האפשר)
להימנע מנגיעה או מגירוד של הפריחה
לשטוף את ידיים לעיתים קרובות כדי למנוע את העברת והתפשטות הנגיף.
להימנע ככל הניתן ממגע עם קבוצות אנשים בסיכון מוגבר, וזאת עד שהפריחה תתכסה בגלד.
בקבוצת הסיכון המוגבר נכללים:
מומלץ לפנות לרופא המטפל בהקדם בכול מקרה של חשד לשלבקת חוגרת. טיפול מוקדם במחלה עשוי להפחית את חומרת התסמינים ואת הסיכון לסיבוכים.
בשלבקת חוגרת מטפלים בדרך כלל במתן תרופה אנטי-ויראלית להפחתת משך התסמינים וחומרתם. התרופה יעילה יותר כאשר היא נלקחת בשלושת הימים הראשונים להופעת הפריחה. ניתן לקבל תרופות נוספות במרשם לניהול תסמיני הכאב והנפיחות.
בנוסף, הטיפול המומלץ בבית, בכפוף להוראות הרופא המטפל :
אנשים שחולים בשלבקת חוגרת צריכים להישאר בביתם כל עוד הפריחה או השלפוחיות מפרישות נוזלים ולא ניתן לכסות אותן או במידה והם אינם חשים בטוב. אנשים שמרגישים טוב והשלפוחיות שלהם התייבשו, יכולים לחזור למקום עבודתם. חשוב לדעת שכאשר הפריחה מופיעה על חלקים מהגוף שניתן לכסותם כגון חזה, בטן או גב, וניתן לכסות את אזור הפריחה, הסיכון שלנו להדביק אנשים אחרים יורד משמעותית.
האם החיסונים של בני משפחתך עדכניים?
כלבת - מה אתם באמת יודעים על המחלה
מקורות