קורונה


קורונה
Email

קורונה

COVID-19 (הידועה כ"קורונה") היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף ה-SARS-CoV-2 . נגיף זה נודע לראשונה בדצמבר 2019, בעקבות דיווחים על התפרצות של 'דלקת ריאות נגיפית' בווהאן שבסין.

מחלת הקורונה הינה מחלה חדשה והמידע אודותיה מתעדכן באופן תדיר

מהם התסמינים אצל חולי קורונה?

תסמיני המחלה הנפוצים ביותר המופיעים באנשים שנדבקו בנגיף הקורונה הם חום, שיעול יבש וחולשה. תסמינים נוספים שעלולים להופיע אצל חלק מהנדבקים הם: כאבי ראש, כאבי שרירים ומפרקים, אובדן תחושת טעם וריח, גודש באף, פריחה בעור, בחילות, שלשול, צמרמורות או סחרחורות.

תסמינים של מחלת covid-19 חמורה הינם קוצר נשימה, לחץ מתמשך בחזה, חום מעל 38 מעלות, אובדן תאבון.

מה הסיכונים במחלת הקורונה?

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בקרב הנדבקים בנגיף הקורונה שיפתחו תסמינים, רובם המכריע (בסביבות 80%) יחלימו מהמחלה מבלי להזדקק לטיפול בבית חולים. כ-15% יחלו במחלה קשה ויזדקקו לחמצן ו-5% יחלו באורח אנוש ויזדקקו לטיפול נמרץ. סיבוכים המובילים למוות עשויים לכלול אי ספיקת נשימה, תסמונת מצוקה נשימתית חריפה (ARDS), אלח דם והלם זיהומי, ואי ספיקה מרובת-איברים לרבות פגיעה בלב, בכבד או בכליות. במצבים נדירים, ילדים עלולים לפתח תסמונת דלקתית קשה מספר שבועות לאחר ההדבקה.

אנשים בסיכון מוגבר לחלות בקורונה הם אנשים מבוגרים, אנשים שחולים במחלות כרוניות ואנשים עם מצבים בריאותיים מסוימים וכן נשים בהריון. בנוסף לאלה הנמצאים בסיכון מוגבר, ישנן קבוצות מסוימות של אנשים שדורשות אמצעי זהירות נוספים במהלך המגפה.

איך נדבקים בקורונה?

נגיף הקורונה מתפשט בעיקר על ידי הדבקה מאדם לאדם בין אנשים ששוהים בקרבה פיזית זה לזה. גם אנשים שנדבקו ואינם סובלים מתסמינים של המחלה עדיין יכולים להדביק בנגיף הקורונה אנשים אחרים. יש דיווחים מועטים ברחבי העולם על הדבקה חוזרת של אדם שכבר חלה בעבר בקורונה והחלים ממנה.

ההידבקות מתרחשת בעיקר באמצעות חשיפה לטיפות נשימה הנושאות את הנגיף, כאשר אדם נמצא בקשר הדוק עם אדם אחר הנושא את נגיף ה COVID-19. יש לקחת בחשבון שכאשר אנשים משתעלים, מתעטשים, מדברים, צועקים, שרים או פשוט נושמים הם גם מפיצים לאוויר את טיפות הנשימה מגופם. טיפות אלו יכולות להיות טיפות גדולות ואף נראות לעין ועד טיפות זעירות יותר. טיפות הנשימה של אדם אחד מזהמות כאשר הן נשאפות או באות במגע עם ריריות האף או הפה של אדם אחר.

ככל שטיפות הנשימה המזוהמות בנגיף נישאות באויר רחוק יותר מהאדם הנשא כך ריכוזן יורד.

נגיף הקורונה עלול להתפשט, בסיכוי נמוך יותר, גם במגע ישיר עם משטחים מזוהמים, כאשר טיפות נשימה נגועות עלולות לנחות על משטחים וחפצים שונים ולשהות עליהם. יתכן שאדם ידבק בנגיף הקורונה על ידי נגיעה במשטח או בחפץ שזוהם בנגיף ומיד לאחר מכן נגיעה בפה, באף או בעיניים שלו.

איך מאבחנים את מחלת הקורונה?

אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקת מעבדה. הבדיקה מתבצעת על ידי לקיחת דגימה של הפרשות מדרכי הנשימה ע"י הכנסת מטוש (מקלון שבקצהו צמר גפן) ללוע ולאף. במעבדה בודקים את נוכחות החומר הגנטי של נגיף הקורונה בהפרשות אלו.

מהי בדיקה סרולוגית לקורונה?

בדיקה סרולוגית היא בדיקת דם, במהלכה בודקים האם קיימת נוכחות של נוגדנים ספציפיים שאדם מייצר בגופו כנגד פתוגנים שונים (מחוללי מחלה נגיפיים או חיידקיים), אשר נשארים בגופנו גם לאחר שהחלמנו ממחלה ספציפית. בדיקה סרולוגית חיובית משמעותה שאדם נדבק כבר במחלה, כאשר לעיתים תשובה חיובית מעידה על החלמה ועל חסינות לטווח ארוך.

חשוב לזכור שכטבען של בדיקות, גם לבדיקות סרולוגיות יש רמת דיוק מוגבלת ולכן לא תמיד ניתן לסמוך בוודאות מלאה על תוצאותיהן. בנוסף, תוצאת בדיקה חיובית אינה בהכרח מעידה האם המחלה פעילה או שאנו נמצאים כבר במצב של החלמה.

האם יש השפעות ארוכות טווח על חולי קורונה?

חלק מהאנשים שנדבקו בקורונה, בין אם נזקקו לאשפוז ובין אם לאו, ממשיכים לדווח שהם חווים תסמינים שונים גם אחרי שהחלימו. התסמינים כוללים דיווחים על עייפות, תסמינים נשימתיים וכן תסמינים נוירולוגיים שונים. ארגון הבריאות העולמי ממשיך לחקור באופן תדיר מהו שיעור החולים המדווחים על השפעות ארוכות טווח בעקבות ההידבקות בנגיף הקורונה וכן כמה זמן ההשפעות הללו נמשכות.

כיצד להתגונן בפני הידבקות במחלת הקורונה?

חיסון לקורונה- חיסונים מורשים ומאושרים יכולים לסייע בהגנה מפני מחלת הקורונה. ברגע שאתה מחוסן בפני קורונה, בכפוף להנחיות שמוציאות רשויות בריאות שונות, תוכל לחזור לעשות כמה דברים שהפסקת לעשות בגלל המגיפה.

עטית מסכה- עטית מסיכה, במיוחד בקרב אנשים שאינם גרים עמך, מורידה את סיכויי ההידבקות בקורונה. אם מישהו בביתך נגוע בנגיף, כל האנשים בבית צריכים לנקוט באמצעי זהירות כולל עטית מסכות ובידוד האדם הנגוע וזאת בכדי למנוע הדבקת אחרים.

ריחוק חברתי- שמירה על מרחק של לפחות 2 מטרים בין אנשים. יש לזכור כי גם אנשים אשר לא חווים את תסמיני המחלה עשויים להפיץ את הנגיף. שמירה על ריחוק חברתי מאחרים חשובה במיוחד עבור אנשים הנמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה קשה. יש להימנע ככל הניתן משהות בחללים סגורים שאינם מאווררים ואין בהם זרימת אוויר צח מבחוץ. הימצאות בסביבת קהל במקומות כמו מסעדות, בארים, מכוני כושר או בתי קולנוע מציבה אותך בסיכון גבוה יותר להידבקות בנגיף ה-- COVID-19.

בידוד- מטרת תקופת הבידוד אשר מוגדרת על ידי משרד הבריאות (מומלץ להתעדכן באתר משרד הבריאות) הינה עצירת ההדבקה ומניעת הפצת מחלת הקורונה בישראל. הבידוד כולל כניסה לחלל מבודד והימנעות ממגע עם אנשים נוספים, כולל שאר השוהים בבית. ההנחיה מי דרוש להיכנס לבידוד גם היא מוגדרת על ידי משרד הבריאות

שמירה על היגיינה- שטיפת הידיים לעיתים קרובות עם מים וסבון למשך 20 שניות לפחות, במיוחד לאחר שהייה במקום ציבורי, או לאחר נגיעה באף או חשיפת הידיים לשיעול או עיטוש.
חשוב במיוחד לשטוף ידיים לפני שאוכלים או מכינים אוכל, לפני שנוגעים בפנים, לאחר השימוש בשירותים, לאחר שהות במקום ציבורי, לאחר שהייה ליד אדם שהתעטש ולאחר נגיעה בבעלי חיים או חיות מחמד.

אם סבון ומים אינם זמינים, יש להשתמש בחומר המיועד לחיטוי ידני, חומר חיטוי המכיל לפחות 70% אלכוהול. יש לכסות את כל משטחי הידיים ולשפשף אותן יחדיו עד שהן יבשות.

בעת שיעול או עיטוש יש להקפיד ולכסות תמיד את הפה והאף במטפחת בד או בחלק הפנימי של המרפק כאשר אתה משתעל או מתעטש, וזאת כדי למנוע הפצה של טיפות נשימה לחלל ואל הידיים שלך.

יש לנקות ולחטא משטחים שאנשים נוגעים בהם לעתים קרובות, כדוגמת שולחנות, ידיות לדלתות, מתגי תאורה, משטחי עבודה, ידיות, שולחנות עבודה, טלפונים, מקלדות, שירותים, ברזים וכיורים.

עוד על החיסון כנגד נגיף קורונה

חיסונים מצילים מיליוני חיים מדי שנה. חיסונים פועלים על ידי אימון והכנת מערכת החיסון שלנו לזהות ולהדוף את הנגיפים והחיידקים כנגדם חוסנו. לאחר החיסון, אם הגוף נחשף לאותם פתוגנים הגורמים למחלות, הגוף מוכן להשמיד אותם, ועשוי למנוע בכך מחלות.

החל מה-18 בפברואר 2021, לפחות שבעה חיסונים שונים בשלוש שיטות שונות הושקו במדינות שונות בעולם. במקביל, יותר מ-200 תרכיבים נוספים נמצאים בפיתוח לחיסון נגד קורונה, מתוכם למעלה מ-60 בשלבים שונים של פיתוח קליני.

חיסונים הם כלי חדש וקריטי במאבק נגד נגיף ה COVID-19 וזה בהחלט מעודד לראות כל כך הרבה חיסונים שמצליחים לעבור לשלב הפיתוח. מדענים מרחבי העולם משתפים פעולה כדי לערוך מחקרים, לפתח טיפולים וחיסונים שיצילו חיים ובשאיפה יסיימו את המגיפה הזו.

ניכר כי חיסונים בטוחים ויעילים ישנו את כללי המשחק, אך בעתיד הנראה לעין כדי לנצח את נגיף הקורונה יש להמשיך ולעטות מסכות, לשמור על ריחוק פיזי ולהימנע מהתקהלויות. יש לזכור כי החיסונים בהם נעשה שימוש קיבלו אישור חירום. מתן חיסון לא משחרר מהתנהגות זהירה ואחראית, במיוחד משום שעדיין לא ברור האם החיסונים השונים, מעבר לסיוע בהגנה בפני סיבוכי המחלה, יכולים, כולם או חלקם, להגן גם מפני הידבקות במחלה. כמו כן עדיין תוקף ההגנה שמעניקים החיסונים לקורונה הינו נושא שנחקר בימים אלו.

בכל חשד להדבקה או הופעת תסמינים אנא פנו לרופא המטפל.

ייתכן ויעניין אותך עוד:

שלבקת חוגרת האם זה מדבק ומה התסמינים?

שפעת - מה התסמינים?

מה זה RSV

מיתוסים על חיסונים - עושים סדר בשמועות

איך חיסונים עובדים? כדאי להכיר

 

מקורות

  1. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19
  2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
  3. https://www.midaat.org.il/articles/diseases/covid19/covid19-faq/#
  4. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html
  5. https://www.gov.il/he/departments/faq/faq-coronavirus
  6. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html
  7. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/vaccines-and-immunization-what-is-vaccination