שעלת


שעלת
Email

מה היא מחלת השעלת

שעלת הינה זיהום מידבק של הריאות ודרכי הנשימה. הזיהום מתרחש בכל עונות השנה ובכל מקום בעולם.

בשנים האחרונות חלה עלייה בשכיחות התחלואה בשעלת ברחבי העולם. מחלת השעלת עלולה להופיע בכל גיל, אך מסוכנת בייחוד עבור תינוקות קטנים. היא נגרמת כתוצאה מחיידק בורדטלה פרטוזיס (Bordetella Pertussis), אשר מועבר בקלות באמצעות הדבקה טיפתית וגורם לזיהום שעלול להוביל להצטברות ליחה במערכת הנשימה. המחלה עלולה להתבטא בתסמינים חמורים ולעיתים היא אף גורמת לתמותה .

המדריך הבא יעזור לכם להבין יותר אודות המחלה, ובעיקר אודות דרכי המניעה העומדות לרשותכם.

מי בסיכון לחלות בשעלת

כל אחד יכול להידבק בשעלת ולהדביק אחרים. ילדים שלא חוסנו או שלא חוסנו בכל מנות החיסון נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בשעלת. ילדים מתחת לגיל שנה הם בסיכון הגבוה ביותר.

מה הם התסמינים לשעלת

התסמינים מופיעים בדרך כלל 7 עד 10 ימים לאחר ההדבקה בחיידק אך יכולים להופיע גם עד 28 יום מההדבקה. התסמינים מתחילים בחום קל, נזלת, עיניים אדומות ודומעות ושיעול. השיעול יכול להחמיר להתקפי שיעול ולהימשך 2 עד 8 שבועות ולגרום לקשיי נשימה, חנק ו/או הקאות.

אם כן בשלב ראשון של המחלה, היא לרוב תתבטא בתסמינים קלים יחסית, אך חשוב לדעת שדווקא בשלב זה היא מידבקת במיוחד . החרפה בתסמינים תופיע לרוב לאחר כשבוע עד שבועיים. בשלב זה, השיעול כבר מחמיר ונעשה בהדרגה טורדני, חזק וממושך. יתרה מכך, התקפי השיעול עלולים לגרום לקוצר נשימה ובעת התקף שיעול ממושך, תיתכן הכחלה בשל הקושי לנשום ואף הקאות והפרשה מוגברת של רוק מהפה .

התסמינים פחות חמורים בילדים בוגרים יותר ובמבוגרים ויכולים להופיע כתסמיני התקררות עם שיעול קבוע שנמשך יותר משבוע. התסמינים בתינוקות כוללים גם:

  • שיעול חמור (חלקם לא משתעלים)
  • חנק לאחר שיעול
  • ירידה באכילה
  • קשיי נשימה

האם יש סיכון במחלת השעלת?

בהחלט. השעלת עלולה לגרום לסיבוכים ואף למוות, בעיקר בקרב תינוקות. ככל שמדובר בתינוק צעיר יותר, כך עולה הסיכון לסיבוכים. בין היתר סיבוכי המחלה עלולים לגרום לתופעות כגון: הפסקות נשימה, התכווצויות, דלקת ריאות, שטפי דם בלחמיות ודלקת חדה במוח העלולה לגרום לנכות קבועה או למוות .

כיצד שעלת מועברת

קל מאוד להידבק בשעלת. החיידק Bordetella pertussis שנמצא בהפרשות של דרכי הנשימה, עשוי לעבור באופן טיפתי ע"י עיטוש או ע"י שיעול מאדם הנושא את החיידק.

האם חולים המטופלים באנטיביוטיקה מדבקים?

כן, גם חולה שמטופל באנטיביוטיקה עשוי להיות מדבק עד 5 ימים מתחילת הטיפול.

האם ניתן למנוע שעלת

הדרך היעילה ביותר לסייע במניעת מחלת השעלת היא על ידי חיסון.

בישראל החיסון ניתן כתרכיב משולב במסגרת תכנית החיסונים בילדות, 4 מנות בשנת החיים הראשונה, החל מגיל חודשיים, ומנות דחף בכיתות ב' וח'.החיסון בטוח ויעיל והוא מסייע למנוע את המחלה באחוזי יעילות גבוהים במיוחד. החסינות מתפתחת בהדרגה וזו הסיבה שבגינה נדרשות כמה מנות של חיסון בטווחי זמן שונים.

מבוגרים שמעולם לא קיבלו מנת חיסון משולבת לשעלת, טטנוס ודיפתריה (Tdap) צריכים לפנות לרופא על מנת לוודא האם עליהםלהתחסן כנגד שעלת.

מתן חיסון כנגד שעלת לאישה בהריון

מטרת מתן החיסון, בשליש השלישי של ההיריון, היא קודם כל להגן על האם שמתחסנת, אולם הסיבה העיקרית של מתן החיסון לאם ההרה בתקופה זו נובעת מהעובדה שהחיסון יעניק הגנה ראשונית לעובר לכשייוולד . כאמור, שעלת היא מחלה מסוכנת מאוד עבור תינוקות קטנים, ותינוק שנולד לאם שהתחסנה במהלך ההיריון זוכה לקבל ממנה את הנוגדנים הנדרשים לסיוע במניעת המחלה ובעיקר לצמצום הסיכוי לסיבוכים, שכאמור עלולים להיות קשים ביותר. נוגדנים אלה עוברים דרך השיליה אל העובר וכך למעשה הם מאפשרים לו לזכות להגנהחלקית או מלאה, עד לזמן שבו יוכל לקבל חיסון בעצמו ולפתח נוגדנים בהתאם.
החיסון הניתן לנשים בהריון יעיל ותורם למניעת התמותה בקרב תינוקות. גם במקרים נדירים שבהם החיסון לא מספק הגנה מלאה ותינוק שיוולד לאם שהתחסנה יחלה בשעלת, לרוב תהייה זו מחלה קלה בלבד עם סיכון נמוך מאד לתחלואה קשה ולתמותההחיסון לשעלת יעיל ובטוח מאוד לנשים בהריון וכן לרכים הנולדים, לא ניתן לחלות בשעלת בעקבות החיסון, והחיסון לא גורם לסיבוכים בהריון .

באיזה שלב של ההיריון ניתן להתחסן?

המלצת משרד הבריאות בישראל היא להתחסן בין השבוע ה־27 לשבוע ה־36 להריון. מתן החיסון בשבועות הריון אלה מאפשר העברת הכמות המרבית של נוגדנים מהאם אל העובר כדי להגן על התינוק לאחר לידתו .

האם קיים סיכון בהתחסנות במהלך ההיריון?

יעילות ובטיחות החיסון נבחנה ע"י הועדה המייעצת לארגון הבריאות העולמי, אשר קבעה כי החיסון אכן בטוח ויעיל. החיסון מכיל תרכיב מומת, ובנוסף - תרכיב נגד דיפתריה ונגד טטנוס שגם בטיחותם אושרה לשימוש בהריון.

האם יש לחזור ולהתחסן בכל הריון?

המלצת משרד הבריאות בישראל היא לחזור על החיסון נגד שעלת בכל הריון. על נשים הרות להתייעץ עם רופאן בקשר לשגרת החיסונים המומלצת להן בהיריון.

מהן הנחיות משרד הבריאות בנושא?

לפי נתוני משרד הבריאות, יותר משליש מהתינוקות החולים מתחת לגיל שנה מאושפזים בשל שעלת, חלקם ביחידות לטיפול נמרץ. זו הסיבה לכך שבכל שנה יוצאת המלצה חדשה מטעם המשרד שקוראת לשוב ולהתחסן בפני המחלה, בהתאם למקובל בחיסוני השגרה ולפי ההנחיות המקובלות לחיסון נשים בהריון .

לסיכום: השעלת היא מחלה חיידקית שעלולה לגרום לצינון ובהמשך לשיעול קשה וממושך. כיום קיים חיסון יעיל ובטוח שניתן במסגרת חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים, והוא כלול כחלק מההמלצות של משרד הבריאות גם במהלך ההיריון על מנת להגן על התינוק מפני המחלה, שעלולה להיות קטלנית בייחוד בקרב תינוקות רכים.

דרכי טיפול במחלת השעלת

כאשר המחלה מאובחנת בשבועות הראשונים של הזיהום, היא לרוב תטופל באמצעות אנטיביוטיקה. טיפול זה יעיל רק בשלב זה ולא בשלב מאוחר יותר. כאשר מדובר בתינוקות, במקרים רבים יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי הניתן במתן תוך ורידי באשפוז בבית חולים. כמו כן, במהלך האשפוז ייתכן כי ידרשו טיפולים נוספים כמו: אספקת חמצן ומתן נוזלים דרך הווריד.
לעומת זאת, במקרים בהם המחלה מאובחנת בשלב מאוחר, לרוב יומלץ על טיפול תומך בלבד שכולל בעיקר מנוחה, שתייה וכן שימוש במשככי כאבים. רק לעיתים יומלץ על טיפול אנטיביוטי בשלב זה, בעיקר כדי לצמצם את ההדבקה האפשרית לסביבה .

מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ רפואי לאחר הופעת התסמינים. לקבלת מידע נוסף על שעלת, טיפול ומניעה, פנו לרופא המטפל.

ייתכן ויעניין אותך עוד:

דיפתריה – האם המחלה מדבקת?

חיסון מנינגוקוק – דלקת קרום המוח

קדחת צהובה – חיסון ומניעה

פוליו – על החיסון והמחלה

טטנוס – כמה זמן תקף החיסון?

מקורות:

  1. Public Health Agency of Canada. Pertussis (whooping cough).http://www.phac-aspc.gc.ca/im/vpd-mev/pertussis-eng.php
  2. Ministry of Health Israel. Vaccination of Infants. https://www.health.gov.il/Subjects/pregnancy/Childbirth/Vaccination_of_infants/Pages/vaccines_babies.aspx
  3. Centers for Disease Control and Prevention. Vaccines and Preventable Diseases. Whooping Cough (Pertussis) Vaccination. https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/pertussis/index.html.