חצבת


חצבת
Email

חצבת- תסמינים, מניעה ודרכי הטיפול: כל מה שחשוב לדעת

חצבת היא מחלה חמורה, מדבקת מאד שמועברת בדרך כלל באמצעות מגע ישיר עם הנגיף ודרך האוויר. הנגיף (הוירוס) פוגע בדרכי הנשימה, ולאחר מכן יכול להתפשט לשאר הגוף.

חצבת עלולה לגרום למגיפה המובילה למקרי מוות רבים, במיוחד בקרב ילדים צעירים הסובלים מתת-תזונה. אנו עדים לתופעה שבמדינות בהן חשבנו שמחלת החצבת כמעט והוכחדה, יש התפרצויות של גלי תחלואה, וזאת על ידי יבוא של המחלה מחו"ל.

בשנות החמישים במדינת ישראל נרשמה תחלואה של אלפי חולים בחצבת בכל שנה. מאז הנהגת החיסון בישראל בשנת 1967, נרשמה ירידה עקבית במספר החולים, אך עדיין קיימות מידי פעם התפרצויות של המחלה כתוצאה מייבוא המחלה מחו"ל, בעיקר באוכלוסיות שאינן מחסנות את ילדיהן.

בישראל נרשמה לא מזמן התפרצות כזו, כאשר ממרץ 2018 ועד מאי 2019 נדבקו וחלו מעל ל-4,250 אנשים בחצבת וזאת כתוצאה מיבוא המחלה מחו"ל על ידי מספר תיירים, והמחלה, הנחשבת לאחת המחלות המדבקות ביותר בעולם, המשיכה להיות מופצת הלאה בקרב אוכלוסייה לא מחוסנת.

מה הם התסמינים

התסמין הראשון למחלת החצבת הוא בדרך כלל הופעת חום גבוה, שמתחיל כ -10 עד 12 יום לאחר החשיפה לנגיף ונמשך בין 4 ל -7 ימים.

בנוסף, בשלב הראשוני יכולים להופיע גם תסמינים של נזלת, שיעול, אדמומיות בעיניים והופעת כתמים לבנים קטנים בתוך חלל הפה והגרון.

לאחר מספר ימים מהופעת החום מופיעה פריחה, לרוב באזור הפנים ובצוואר העליון. במשך כשלושה ימים, הפריחה מתפשטת, עד שהיא מגיעה לידיים ולרגליים. הפריחה נמשכת בדרך כלל בין 5 ל -6 ימים, הולכת ומתבהרת עם חלוף הימים ואז נעלמת כלא הייתה. עם העלמות הפריחה התחושה הכללית משתפרת. בממוצע, הפריחה מתרחשת 14 יום לאחר החשיפה לנגיף (בטווח של 7 עד 18 יום) .

מרבית האנשים מחלימים לחלוטין מחצבת תוך 2 עד 3 שבועות. אולם, חצבת יכולה להיות מסוכנת במיוחד לתינוקות ולאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת.

רוב מקרי המוות הקשורים לחצבת נגרמים מסיבוכים הקשורים למחלה. סיבוכים חמורים שכיחים יותר בקרב ילדים מתחת לגיל 5 או לחילופין בקרב מבוגרים מעל גיל 30.

הסיבוכים הקשים ביותר כוללים עיוורון, דלקת קרום המוח (זיהום הגורם לנפיחות מוחית), שלשול חמור והתייבשות, דלקות אוזניים, קשיי נשימה וזיהומים כגון דלקת ריאות.

התפרצויות של חצבת חמורה בעולם שכיחות כיום בעיקר בקרב ילדים צעירים החיים בתנאי תזונה ירודים, בקרב ילדים שלא צרכו מספיק ויטמין A, או בקרב ילדים שמערכת החיסון שלהם נחלשה בעקבות מחלות שפוגעות במערכת החיסונית שלהם .

כיצד המחלה מועברת

הנגיף יכול לחיות באף, בפה, בעיניים ועל העור. הוא מתפשט בקלות רבה, ומידבק מאוד.

נגיף החצבת יכול לעבור לאחרים בדרכים הבאות:

  • במגע ישיר עם הנגיף
  • באוויר, כגון כשאדם חולה משתעל או מתעטש ומשחרר לאוויר נתז נשימתי (טיפות זעירות המורכבות מרוק או ריר ונוזלים נוספים מדרכי הנשימה) נגוע בנגיף
  • הנגיף נשאר פעיל ומדבק באוויר או על משטחים נגועים עד שעתיים, ויכול להדביק דרך חפצים כגון סכו"ם, כוסות, או טישיו וכו',שזוהמו על-ידי ריר או רוק נגוע.

הנגיף יכול להתפשט לאחרים החל מ-4 ימים לפני הופעת הפריחה ועד 4 ימים לאחר הופעתה בגוף. ההתפשטות הרבה ביותר של הנגיף מתרחשת כשהאדם בתחילת שלבי המחלה או לפני שהוא יודע שחלה בחצבת.

חיסון כנגד נגיף החצבת

משרד הבריאות בישראל קובע כי התחסנות היא הדרך הטובה ביותר לסייע בהגנה עליכם ועל ילדיכם מפני מחלת החצבת . התרכיב (חיסון) לחצבת ניתן בדרך כלל בילדות בשתי מנות ומקנה הגנה לכל החיים.V

חיסון נגד מחלת החצבת מורכב מנגיף חי מוחלש הניתן בזריקה. בישראל החיסון כנגד חצבת ניתן כחלק מחיסון משולב כנגד ארבע מחלות (MMRV): חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח, או כחלק מחיסון משולב כנגד שלוש מחלות: חצבת, חזרת ואדמת (MMR) . חיסונים משולבים אלה ניתנים לילדים בגיל 12 חודשים, ושוב בכיתה א', כחלק מתכנית החיסונים השגרתית בישראל .

אחרי מנת החיסון הראשונה בלבד עדיין כ- 5-10% מהילדים אינם מוגנים דיים מחצבת. המנה השנייה של החיסון מיועדת להגביר את כושר ההגנה של מקבל החיסון .

לפי נתוני משרד הבריאות הישראלי, יעילות החיסון במניעת חצבת הינו גבוה במיוחד (כ-97% לאחר קבלת שתי מנות). באם יופיעו תופעות לוואי לאחר קבלת החיסון הן לרוב קלות מאוד ונוטות להיעלם בתוך ימים ספורים.

באחוזים הבודדים מאלו שחוסנו בשתי מנות חיסון ועדיין יחלו במחלה, המחלה צפויה להיות קלה ופחות מסוכנת.

אדם שחוסן, או שחלה בעברו בחצבת, סיכוייו לחלות שוב בחצבת קרובים לאפס. כל ילד מתבגר או אדם בוגר שלא קיבלו בעבר חיסון כנגד חצבת או שלא חוסנו בשתי מנות החיסון, ניתן בכל גיל לחסנם בשתי מנות החיסון או בהשלמת מתן המנה החסרה, כאשר יש לשמור על פער של חודש לפחות בין המנה הראשונה לשנייה .

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בין השנים 2000 ל-2018 ברחבי העולם, חיסון נגד חצבת הוביל לירידה של 73% בתמותה עקב תחלואה בחצבת. בשנים אלו חיסון האוכלוסייה בעולם נגד חצבת מנע לפי הערכות 23.2 מיליון מקרי מוות, דבר שהפך את החיסון נגד חצבת לאחת ההשקעות המוצלחות ביותר בבריאות הציבור .

הודות לשיעורי ההתחסנות הגבוהים בישראל, מקרי תחלואה בחצבת צפויים להתרחש בעיקר בקרב אנשים שלא התחסנו. אלו המתכננים לצאת לחו"ל, פנו לרופא לפחות 6 שבועות לפני הנסיעה ובדקו האם אתם וילדיכם מחוסנים כנגד חצבת.

איך ניתן לאבחן חצבת?

במידה ומופיעים תסמינים כמתואר מעלה, יש לגשת להיוועץ עם גורם רפואי מוסמך. חצבת ניתן לאבחן באמצעות בדיקה גופנית, כאשר הרופא ימשש את בלוטות הלימפה וכן ינסה לאתר בחלק הפנימי של חלל הפה נקודות לבנות קטנטנות.

לתיקוף האבחנה ניתן לבדוק גם נוגדים לחצבת באמצעות בדיקת דם, או שתן.

דרכי טיפול

אין טיפול ספציפי למחלת החצבת; רוב האנשים מחלימים לחלוטין בתוך 2 עד 3 שבועות. אם חליתם בחצבת, עליכם להישאר בבית 4 ימים לפחות לאחר הופעת הפריחה וזאת בכדי לסייע בהגבלת הפצת הנגיף.

מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ רפואי לאחר הופעת התסמינים. לקבלת מידע נוסף על חצבת וחיסון, פנו לרופא המטפל.

ניתן להפחית סיכוי לסיבוכים קשים מחצבת באמצעות טיפול תומך המבטיח תזונה טובה, צריכת נוזלים מספקת וטיפול נגד התייבשות, שכן נוזלים ואלמנטים חיוניים אחרים אובדים בשלשול או בהקאות. הרופא יכול להמליץ גם על טיפול אנטיביוטי למניעת סיבוכים של זיהומים חיידקיים ולטיפול בדלקות עיניים, אוזניים או דלקת ריאות.

לפי ארגון הבריאות העולמי, על הילדים המאובחנים כחולי חצבת (גם אלו המוזנים היטב) לקבל מהרופא המטפל תוסף של ויטמין A. טיפול זה יכול לסייע במניעת נזק לעיניים ,עיוורון והוא אף נחשב לטיפול שמפחית מקרי מוות .


ייתכן ויעניין אותך עוד:

מחלת החזרת חיסון וטיפול

שלבקת חוגרת – איך מטפלים?

אדמת – מה עושים ואיך מטפלים?

טיפול בשפעת – מתי מתחסנים

וירוס רוטה – תסמינים וחיסון

מקורות

  1. WHO. Measles Fact Sheethttp://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/
  2. Ministry of Health Israel. Diseases. Measles. https://www.health.gov.il/Subjects/disease/Pages/Measles.aspx
  3. Ministry of Health Israel. Vaccines. Measles. https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/Pages/Measles.aspx
  4. Ministry of Health Israel. Vaccination abroad. https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/Vaccines_abroad/Pages/vaccination_abroad.aspx
  5. Government of Canada. Risks of Measles.https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/measles/risks-measles.html
  6. Government of Canada. Symptoms of Measles. https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/measles/symptoms-measles.html
  7. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles
  8. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles
  9. https://www.health.gov.il/Subjects/disease/Pages/Measles.aspx
  10. https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/Pages/Measles.aspx
  11. https://www.maccabi4u.co.il/2386-he/Maccabi.aspx?TabId=2388_2389_2395
  12. https://www.maccabi4u.co.il/2386-he/Maccabi.aspx?TabId=2388_2389_2395
  13. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles
  14. https://www.health.gov.il/Subjects/disease/Pages/Measles.aspx