שלשול מטיילים

Print Email
 

אודות שילשול מטיילים

שלשול מטיילים הוא המחלה הנפוצה ביותר שנדבקים בה אנשים שנוסעים מחוץ לארצם. היא נגרמת ממגוון רב של חיידקים (כמו אי-קולי, סלמונלה, שיגלה וקמפילובקטר), טפילים (כמו ג'יארדיה, קריפטוספורידיום, ציקלוספורה ואחרים) ונגיפים (כגון נורו-וירוס ורוטה-וירוס).1 שלשול מטיילים משפיע על דרכי העיכול, שם הוא גורם בדרך כלל לשורה של תסמינים מחום ועד כאבי בטן.2

מי בסיכון לחלות בשילשול מטיילים

יעדים בינלאומיים שרמת ההיגיינה והתברואה בהם ירודה או מסעדות שאינן מטפלות במזון בצורה נאותה, מעמידים מטיילים בסיכון. יעדים בסיכון גבוה כוללים מדינות מתפתחות במרכז ודרום אמריקה, מקסיקו, אפריקה, המזרח התיכון ואסיה. קיים סיכון בינוני במזרח אירופה ובחלקים מסוימים של הקריביים.1

ילדים קטנים, קשישים, ואנשים עם בעיות רפואיות קיימות שייכים לקבוצת הסיכון המוגבר.1

מה הם התסמינים של שילשול מטיילים

כל חיידק, טפיל או נגיף שמחולל מחלה יכול לגרום לתסמינים שונים. בנוסף לשלשול, התסמינים יכולים לכלול:

  • חום
  • בחילות
  • הקאות
  • נפיחות בבטן
  • כאבי בטן
  • צורך דחוף להשתמש בשירותים

בתוך כמה ימים, מרבית התסמינים נעלמים ללא טיפול. במקרים חמורים ונדירים יותר, שלשול מטיילים יכול לגרום להתייבשות ומוות, בעיקר עבור אלה שסובלים ממחלה כרונית או ממערכת חיסון מוחלשת. כל אדם עם דם בצואה צריך לפנות לקבלת טיפול רפואי, לא משנה מה הם התסמינים.1

כיצד המחלה מועברת

צריכת מזון או מים מזוהמים או מגע עם אדם שאינו שומר על היגיינה גורמים להתפשטות של מצב בלתי נעים זה.1

איך מונעים שילשול מטיילים

קיים חיסון שמסייע במניעת שלשול הנגרם מחיידקי אי-קולי הרעילים למעי (enterotoxigenic E. coli), שהוא הגורם הנפוץ ביותר לשלשול בקרב מטיילים. אולם, החיסון אינו מונע שלשול שנגרם מאורגניזמים אחרים. משום כך, יש צורך בהקפדה על כללי זהירות בצריכת מזון ומים כדי להגן מפני חיידקים, טפילים ונגיפים מזיקים.3 מטיילים צריכים לאכול רק מזון שבושל היטב ומוגש חם ולהימנע מבשר ודגים שאינם מבושלים דיים (נאים), כולל רכיכות. מוטב להימנע מסלטים ותוצרת טרייה אחרת אלא אם כן אלה נשטפו במים בטוחים או קולפו. יש לשתות רק מים שהורתחו או מים המוגשים בבקבוק שנאטם במפעל.3


מטיילים צריכים לרחוץ ידיים לעתים קרובות בסבון מתחת לזרם של מים חמימים במשך 20 שניות לפחות ולהשתמש במחטא ידיים על בסיס אלכוהול לכל אורך שהותם במקום.4

דרכי טיפול בשילשול מטיילים

מרבית התסמינים נעלמים מאליהם כעבור מספר ימים. הטיפול החשוב ביותר הוא לשתות כמות גדולה של נוזלים בטוחים לשתייה (שהורתחו, חוטאו או שנמכרים בבקבוק). במקרים בינוניים עד חמורים, ניתן להשתמש בתמיסות להשבת הנוזלים (ORS).1

בחלק מהמקרים אפשר ליטול תרופות להפחתת הצורך התדיר והדחוף להשתמש בשירותים. אולם, אין לקחת אותן במקרה של שלשול דמי או כאשר יש חום.1

לקבלת מידע נוסף על מניעה או טיפול בשלשול מטיילים, פנו לרופא המטפל.

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

חיסון מנינגוקוק - מה עושים?

טטנוס לכמה זמן הוא רלוונטי ומתי צריך לקבל חיסון?

שעלת - על המחלה, החיסון והטיפול

שפעת - מה התסמינים ואיך נזהרים?

הגנה מפני שפעת בכל גיל - כדאי להכיר

 

 

 

 

מקורות

  1. Government of Canada. Travel. Travel Abroad. Travel Health and Safety. Diseases. Travellers’ Diarrhea. https://travel.gc.ca/travelling/health-safety/diseases/diarrhea
  2. WHO. News. Fact Sheets. Detail. Diarrhoeal Disease. Key Facts. http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease
  3. Government of Canada. Travel. Travel Abroad. Travel Health and Safety. Eat and Drink Safely Abroad. https://travel.gc.ca/travelling/health-safety/food-water
  4. Government of Canada. Health Canada. Services. Healthy Living. It’s Your Health. Diseases. The Benefits of Handwashing. https://www.canada.ca/en/health-canada/services/healthy-living/your-health/diseases/benefits-hand-washing.html