שפעת


שפעת
Email

שפעת - תסמינים, מניעה ודרכי הטיפול: כל מה שחשוב לדעת

השפעת היא אחת המחלות הנגיפיות המדבקות והשכיחות ביותר בעונת החורף. תסמיני שפעת עשויים להשתנות מאדם לאדם, יש אנשים שחולים רק באורח קל, אולם במקרים חמורים יותר השפעת עשויה לגרום לסיבוכים ובעקבותיהם למחלה קשה ואף לתמותה. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה מתים ברחבי העולם כתוצאה מהמחלה וסיבוכיה בין 290,000 ל- 650,000 בני אדם , ובישראל לבדה אנו מדווחים על תמותה של עשרות אנשים משפעת בכל שנה. המדריך הבא יעזור לכם להבין כיצד לזהות את המחלה, מהן דרכי ההדבקה האפשריות והאם ניתן למנוע את הופעתה. בואו נתחיל:

שפעת היא מחלה נשימתית מדבקת הנגרמת מנגיפי השפעת (אינפלואנזה). השפעת יכולה לגרום לזיהום קל עד חמור של האף, הגרון והריאות. סיבוכים חמורים של זיהום שפעת יכולים להביא לידי אשפוז ואף מוות. אנשים מסוימים, כמו אנשים בגיל המבוגר, ילדים צעירים ואנשים עם מצבים רפואיים מסוימים כגון חולי לב וסכרת, נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסיבוכי שפעת חמורים.

מהו משך מחלת השפעת?

המחלה לרוב נמשכת מספר ימים ובד"כ חולפת תוך כשבוע

מה הם תסמיני השפעת

אז איך תדעו אם חליתם בשפעת? ובכן, בניגוד ל"צינון", שלרוב יתבטא בנזלת ובשיעול קל, השפעת תתבטא ברוב המקרים במספר תסמינים אופייניים.

התסמינים של שפעת מופיעים 1 עד 4 ימים לאחר החשיפה לנגיף השפעת ונמשכים כאמור בדרך כלל 7 עד 10 ימים. בשעה שאנשים רבים מחלימים משפעת לחלוטין, אחרים עלולים לפתח סיבוכים חמורים, כגון דלקת ריאות, ולהידרש לטיפול בבית החולים. תסמיני שפעת בדרך כלל כוללים הופעה פתאומית של: חום גבוה (39°C ומעלה), שיעול וכאבי שרירים.

תסמינים שכיחים נוספים לשפעת כוללים: כאבי ראש, צמרמורות, איבוד תיאבון, תשישות (חולשה ועייפות), כאב גרון, נזלת או גודש באף.

חלק מהאנשים, ובמיוחד ילדים, יכולים גם לסבול מ: כאבי בטן, שלשול, בחילות והקאות.

בהשוואה לשפעת, תסמינים של הצטננות הם לרוב קלים יותר ומתפתחים בהדרגה 2 עד 3 ימים לאחר החשיפה לנגיף. התסמינים כוללים: נזלת, עיטוש, שיעול וכאב גרון.

מי בסיכון לחלות במחלת השפעת

כל אחד יכול ללקות בשפעת אם הוא נחשף לנגיף. השפעת נחשבת למחלה עונתית ומתרחשת בדרך כלל בין החודשים נובמבר לאפריל. הסיכון נמוך יותר ביתר תקופות השנה.

הפעילויות הבאות עלולות להגביר את הסיכון שלכם ללקות בשפעת:

  • אירועים בצפיפות גבוהה: מפגשים חברתיים, אירועים מרובי משתתפים כגון התכנסויות המוניות, בדגש על מקומות סגורים
  • הצטרפות לטיול מאורגן או כל פעילות בקבוצה גדולה

אנשים מסוימים הם בעלי סיכוי גדול יותר לסבול מסיבוכי השפעת או להתאשפז בגללם. בין אותם אנשים נמנים:

אנשים עם בעיות רפואיות קודמות, כגון:

  • סרטן
  • סוכרת
  • מחלת לב
  • מחלת ריאות
  • השמנת יתר
  • אנשים בגיל 65 שנים ומעלה
  • אנשים שמתגוררים בבתי אבות או במסגרות טיפוליות ארוכות טווח
  • ילדים מתחת לגיל 5 שנים
  • נשים בהיריון

אנשים מסוימים עשויים להדביק יותר בשפעת אנשים שנמצאים בסיכון גבוה ללקות בסיבוכים. הם כוללים:

  • בני משפחה, אנשים שמתגוררים באותו משק בית או מטפלים שנמצאים במגע קרוב עם קבוצות סיכון
  • אנשים שמטפלים בתינוק או מצפים לתינוק חדש בתקופת השפעת
  • הצוות הרפואי
  • עובדים שמטפלים בילדים
  • נותני שירותים לאנשים מקבוצת הסיכון הגבוהה החיים בקרבה פיזית גבוהה (כגון נותני שירות בפנימיות או בתי אבות)

איך נדבקים בשפעת

השפעת נגרמת בעיקר מ-2 סוגי נגיפים, אינפלואנזה A ואינפלואנזהB, כאשר נגיפים אלו מדבקים מאוד ועשויים לעבור בשתי דרכים עיקריות:

באמצעות העברה טיפתית: מדובר בטיפות מיקרוסקופיות המכילות את הנגיף, המועברות מאדם חולה לאדם בריא באמצעות עיטוש, שיעול ואף דיבור. פעולות אלה יגרמו לשחרור אותן טיפות זעירות המכילות את נגיף השפעת מדרכי הנשימה אל האוויר. אנשים יכולים להידבק בנגיף אם הטיפות הזעירות נוחתות על האף, הפה או העיניים. נגיף השפעת יכול לעבור בקלות מאדם לאדם, אפילו עוד לפני שמתחילים להופיע תסמינים. רוב המבוגרים הבריאים יכולים להדביק אנשים אחרים החל מיום אחד לפני התפתחות התסמינים ועד בין 5 ל-7 ימים לאחר שאותם אנשים נהיים חולים.

על ידי משטחים נגועים: אדם יכול להידבק גם אם הוא נוגע באיברי גוף (אף, פה, עיניים) לאחר מגע בחפצים שזוהמו בטיפות המכילות את הנגיף. הדבקה זו מתרחשת באמצעות משטח נגוע, כמו רהיט או לחצן של מעלית, שבאו במגע עם הנגיף. כך, אדם חולה שהתעטש על כף ידו, יכול להעביר את הנגיף באמצעותה, על ידי נגיעה קלה במשטחים ואפילו באמצעות לחיצת יד עם אדם בריא, שלא יקפיד על שטיפת ידיים ראויה לאחר המגע. משטחים שמזדהמים בדרך כלל כוללים: ידיות של דלתות, מכשירי טלפון, שלט-רחוק לטלוויזיה וכאמור כפות ידיים של אדם אחר.

האם ניתן למנוע את מחלת השפעת?

אמנם אי אפשר למנוע את הופעת השפעת ולא את התסמינים אחרי שנדבקים, אבל החדשות הטובות הן שבהחלט אפשר לצמצם מאוד את הסיכון לחלות בה, ולא פחות חשוב מכך – את הסיכוי לסבול מסיבוכים בעטיה. ישנן מספר דרכים יעילות המאפשרות לעשות זאת:

היגיינה: כדי לצמצם את הסיכון לחלות בשפעת או בכל מחלה ויראלית אחרת, חשוב להקפיד על שטיפת ידיים יסודית בסבון ובמים (בעיקר לפני האכילה). אם אין בסביבה ברז, אפשר להסתפק בג'ל חיטוי על בסיס אלכוהול.

אוורור: שהייה בחללים סגורים מעלה את הסיכון להידבק בשפעת. לפיכך, חשוב להקפיד על אוורור החדר ככל שניתן. חשוב לזכור שבניגוד לסברה – קור לרוב לא יגרום למחלה. לעומת זאת, שהייה בחלל סגור עשויה להגביר את הסיכון להידבק בנגיף השפעת.

התחסנות: הדרך הטובה ביותר לסייע במניעת התחלואה בשפעת היא באמצעות חיסון נגד שפעת.. לא ניתן להידבק בשפעת בעקבות חיסון . רוב האנשים לא מפתחים תגובות לחיסון שפעת; תגובות חמורות הן נדירות מאוד.

החיסון לשפעת אפקטיבי כי הוא: מסייע בהגנה עליכם אם אתם נחשפים לנגיף, מקטין את הסיכוי להיות חולים מאוד, מסייע להגן על אנשים אחרים מפני שהוא מפחית את הסיכון שתפיצו את הנגיף הלאה ומגביר את החסינות ברמת הקהילה הגורמת להפחתת מקרי השפעת.

החיסון מומלץ ע"י משרד הבריאות הישראלי לכל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה , אם אין הוריית נגד לכך. משרד הבריאות ממליץ להתחסן כנגד שפעת בכל שנה מחדש לקראת החורף, בדגש על אנשים בקבוצות סיכון גבוה לסיבוכים ואלה שבאופן מיוחד עלולים להדביק אנשים בסיכון גבוה.

מה חשוב לדעת על החיסון ומדוע יש להתחסן בכל שנה מחדש?

כאמור, לשמחתנו כיום ישנם חיסונים אשר מקטינים את הסיכוי להידבק בנגיף ומפחיתים מאוד את הסיכון לסיבוכים, אשפוזים ואף לתמותה הכרוכים במחלה. בכל שנה ארגוני הבריאות השונים ובהם כמובן משרד הבריאות הישראלי, שבים וקוראים לכלל הציבור להתחסן נגד שפעת , ובמיוחד לאוכלוסיות בסיכון לחלות ולפתח סיבוכים.
זני השפעת עוברים שינויים כך שכל שנה הנגיפים שונים מאלו של השנה הקודמת. החיסון אינו כולל את כל זני השפעת. בכל שנה ארגון הבריאות העולמי קובע מהם זני השפעת שצפויים להיות הדומיננטיים בעונה הקרובה וממליץ לכלול אותם בחיסוני השפעת.

ומה לגבי אנשים שטוענים כי התחסנו ובכל זאת חלו?

ראשית, חשוב לזכור כי ישנם וירוסים רבים אשר גורמים לתחלואה דמוית שפעת ולכן לא תמיד אנשים הסבורים כי חלו בשפעת אכן חלו בה ולא במחלה נגיפית אחרת.
כמו כן, החיסון מקנה הגנה מיטבית החל משבועיים ממתן החיסון, וזו תקופה בה עדיין אנשים יכולים להידבק.

כמו כן, קבלת חיסון איננה מונעת לחלוטין את סיכויי ההדבקה ואכן ניתן להידבק בשפעת גם לאחר חיסון עונתי, אך לרוב התחלואה וסימני המחלה יהיו הרבה פחות קשים ומשמעותיים. בכל מקרה חיסון השפעת עצמו אינו גורם בעצמו לשפעת .

מדוע ילדים שמתחסנים בפעם הראשונה לחייהם נדרשים לשתי מנות חיסון?

לילדים בני חצי שנה ועד 8 שנים שזה חיסון השפעת הראשון שהם מקבלים בחיים, מומלצת עבורם מנה נוספת, 4 שבועות לפחות אחרי המנה הראשונה.
מטרת החיסון השני היא בחיזוק הזיכרון החיסוני של הגוף.

האם קיים טיפול לשפעת?

כאמור, הדרך הטובה לסייע במניעת מחלת השפעת היא באמצעות חיסון. במידה וכן קיימת הדבקה ותחלואה בשפעת, החשוב ביותר הוא להקפיד על טיפול תומך, באמצעות מנוחה והקפדה על שתייה מרובה. כמו כן, ניתן להיעזר במשככי כאבים לצורך הורדת החום ושיפור התחושה הכללית.

ייתכן שהרופא ייתן לכם מרשם לתרופה אנטי-ויראלית אם אתם בקבוצת הסיכון לפתח סיבוכים הקשורים לשפעת, או שאתם חולים במידה המחייבת אשפוז בבית חולים. במקרים אלה, יש להתחיל בנטילת התרופות האנטי-ויראליות בהקדם האפשרי (לאחר קבלת ההנחיה מהרופא). מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ רפואי לאחר הופעת התסמינים. לקבלת מידע נוסף על מחלת השפעת, טיפול ומניעה, פנו אל הרופא המטפל.

לסיכום: השפעת היא מחלה נגיפית המופיעה בדרך כלל בעונת החורף. ברוב המקרים, היא חולפת מעצמה בתוך מספר ימים, אולם במקרים מסוימים היא עלולה לגרום לסיבוכים המופיעים בעיקר בקרב אוכלוסיות בסיכון כגון קשישים, תינוקות, נשים בהיריון ובעלי מחלות רקע.
חיסון נגד שפעת הוא הדרך הטובה, היעילה והזמינה ביותר לסיוע במניעת הסיכון לחלות במחלה ולסבול מסיבוכיה. חשוב להקפיד גם על כללי היגיינה ועל אוורור חללי השהייה. הקפדה על כל אלה בהחלט תסייע בצמצום הסיכון לחלות.

שיהיה חורף נעים ובריא לכולנו!

ייתכן ויעניין אותך עוד:

שלבקת חוגרת – מה זה ואיך מטפלים

טטנוס – חיסון טיפול ומניעה

שחפת – מה התסמינים?

חיסון חזרת – כדאי להכיר

כלבת – חיסון כלבת לבני אדם

מרפאת מטיילים – הרשימה המלאה

מקורות

  1. Government of Canada. Causes of Flu (influenza) https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/flu-influenza/causes-flu-influenza.html
  2. Centers for Disease Control and Prevention. Seasonal Influenza (Flu) Basics.  https://www.cdc.gov/flu/index.htm
  3. Centers for Disease Control and Prevention. How Flu Spreads.  https://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm
  4. Government of Canada. Prevention of Flu (influenza).  https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/flu-influenza/prevention-flu-influenza.html
  5. Ministry of Health Israel. Vaccination of Infants. Flu. https://www.health.gov.il/Subjects/pregnancy/Childbirth/Vaccination_of_infants/Pages/flu.aspx
  6. https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccines-quality/influenza
  7. https://govextra.gov.il/ministry-of-health/flu/campaign-flu/
  8. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
  9. https://www.clalit.co.il/he/your_health/family/Pages/flu.aspx
  10. https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/flu/Pages/flu-faq.aspx
  11. https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/flu/Pages/Winter_flu.aspx
  12. http://www.chisunim.co.il/Paper.aspx?cat=3&id=31&l=1
  13. https://www.clalit.co.il/he/your_health/kids/baby/Pages/flu_vaccine.aspx
  14. https://www.clalit.co.il/he/your_health/family/Pages/flu.aspx