צהבת


צהבת
Email

המילה "צהבת" משמשת לתיאור תסמין הקשור למחלות נגיפיות שונות, הגורמות לעתים קרובות להופעת הצבע הצהוב בעורם ובעיניהם של החולים, ומכאן מקור המילה. צהבת קורית מהצטברות בילירובין, תוצר פירוק של המוגלובין, הנושא חמצן בדם. בילירובין מצטבר בגוף כאשר הכבד אינו מצליח לקשור אותו ולפנותו אל מחוץ לגוף, למשל במצב של פגיעה בתפקודי הכבד. הצטברותו גורמת בין היתר להופעת הצבע הצהוב בגוף ועלולה לגרום לשתן להיות כהה מאוד.

פגיעה בכבד עלולה להיגרם גם על ידי מגוון רחב של נגיפים – כדי לזהות את המקור המדויק יש צורך בבדיקות ייחודיות. הנגיפים העיקריים שגורמים לצהבת מזוהים באותיות A, B ו-C.

מהי דלקת כבד נגיפית?

דלקת כבד נגיפית המכונה גם "הפטיטיס" היא מחלה דלקתית הפוגעת בתפקודי הכבד. תפקידו של הכבד הינו לעבד חומרים מזינים לגוף, לסנן את הדם ולהילחם בזיהומים, ולכן כאשר הכבד נפגע, זה משפיע על תפקודו. דלקת כבד נגיפית נגרמת לרוב על ידי הידבקות בנגיף (וירוס). אם כי גם שימוש מופרז באלכוהול, ברעלים ובתרופות מסוימות וכן מצבים רפואיים אחרים, עלולים לגרום לצהבת. דלקות כבד נגיפיות נפוצות הן: צהבת נגיפית (הפטיטיס) A, צהבת נגיפית (הפטיטיס) B ודלקת נגיפית (הפטיטיס) C.

דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג A - ("צהבת A")

דלקת כבד נגיפית A הינה זיהום בכבד, הנגרם על ידי נגיף ההפטיטיס A (HAV). דלקת כבד נגיפית A הינה מחלה מדבקת מאוד. המחלה מתרחשת בכל העולם ונפוצה במדינות שרמת ההיגיינה והתברואה בהן ירודה, ומציבה סיכון פוטנציאלי לבריאותם של אנשים הנוסעים אליהן. הנגיף מתפשט כאשר אדם בולע את הנגיף אפילו בכמויות מיקרוסקופיות - באמצעות מגע אישי קרוב עם אדם נגוע, או באמצעות אכילת מזון או שתייה מזוהמים. תסמינים של דלקת כבד נגיפית A יכולים להימשך עד חודשיים, וכוללים עייפות, בחילות, כאבי בטן וצהבת. אין טיפול ספציפי למחלה, לכן הדרך הטובה ביותר לסייע במניעת דלקת כבד נגיפית A היא להתחסן.

לקריאה נוספת>>


דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג B - ("צהבת B")

הנגיף הגורם לדלקת כבד נגיפית מסוג B (הפטיטיס B) הינו אחד ממספר נגיפים העלולים לפגוע בכבד. מצב רפואי זה יכול להיות ללא תסמינים או להתפתח לכדי הפרעה חריפה, קשה ומסכנת חיים בתפקודי הכבד. אם דלקת כבד נגיפית מסוג B הופכת לכרונית, היא עלולה לגרום למחלות חמורות כמו שחמת כבד וסרטן כבד.

לקריאה נוספת>>>


דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג C - ("צהבת C")

דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג C הינה זיהום בכבד הנגרם על ידי נגיף הפטיטיס C (HCV). הנגיף מתפשט באמצעות מעבר דם מאדם נגוע. כיום, רוב האנשים נדבקים בנגיף על ידי שיתוף מחטים או ציוד אחר המשמש להכנת והזרקת תרופות או סמים אסורים. עבור אנשים מסוימים, דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) C היא מחלה לטווח קצר, אך עבור יותר ממחצית האנשים שנדבקים בנגיף, היא הופכת לזיהום כרוני לטווח ארוך. דלקת כבד נגיפית C כרונית עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות ואף מסכנות חיים. אנשים עם דלקת כבד נגיפית C כרונית, יכולים לעיתים קרובות להיות ללא תסמינים ואינם חשים כלל במחלה. כאשר מופיעים תסמינים, הם לעיתים קרובות כבר סימן למחלת כבד מתקדמת. אין חיסון כנגד נגיף ההפטיטיס C, והדרך הטובה ביותר למנוע דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) C היא ע"י הימנעות מהתנהגויות שיכולות להפיץ את המחלה, במיוחד הזרקת תרופות או סמים אסורים באמצעים לא מחוטאים והיגייניים. בדיקה לנוכחות נגיף ההפטיטיס C חשובה מאוד כאשר יש חשד לנשאות הנגיף, וזאת כיוון שבשנים האחרונות חלה פריצת דרך בטיפול בהפטיטיס C. הטיפול בטוח, קצר יחסית ומצליח להביא לריפוי של כ-95% מהמקרים. ישנן תרופות שונות לטיפול בהפטטיס C. הטיפול נמשך בדרך כלל בין 8-12 שבועות. התרופות פועלות ישירות ובאופן ספציפי נגד נגיף זה. הטיפול ניתן במרפאת כבד ייעודית וכולל שילוב של מספר תרופות אנטי ויראליות. יחד עם זאת, הטיפול אינו יכול לתקן נזק שכבר נגרם לכבד אלא לכל היותר להביא לחיסול הנגיף ולמנוע את התרחבות הנזק בכבד.

צהבת ילודים

תינוקות שזה עתה נולדו עלולים לסבול מצהבת ילודים. תופעה זו מתרחשת בדרך כלל ביום השני או השלישי לאחר הלידה, ונגרמת כתוצאה מכך שהכבד עדיין אינו מפותח דיו על מנת לסלק את הבילרובין, שהוא תוצר מפירוק המוגלובין. בניגוד לדלקות הכבד הנגיפיות, זו אינה מחלה זיהומית, היא אינה נגרמת מנגיף ואינה מדבקת. כאשר יותר מדי בילירובין מצטבר בגופו של תינוק חדש, העור ולובן העיניים עשויים להיראות צהובים. צביעה צהובה זו נקראת צהבת .

לעיתים כשערכי הבילירובין גבוהים, מתקבלת החלטה רפואית על טיפול באור (פוטותרפיה) בעל אורך גל מיוחד. הטיפול באור מפרק את הבילירובין שבעור התינוק לתוצרים בלתי מזיקים שמופרשים מהגוף, וההחלטה על סיום הטיפול מותנית בחזרה לערכי בילירובין תקינים.

לרוב מדובר בצהבת קלה ולא מזיקה שחולפת בעזרת הטיפול. עם זאת, ישנם מצבים נדירים מאוד שבהם רמת הבילירובין יכולה להיות גבוהה מאוד ולגרום לנזק מוחי.


כל אדם הלוקה בתסמיני צהבת מכל סוג חייב להיבדק על ידי רופא.

הטיפול בצהבת יהיה תלוי בגורם לה.

למידע נוסף אנא פנו לעמודי המחלה: דלקת כבד נגיפית מסוג A ו- דלקת כבד נגיפית מסוג B.

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

שפעת – חיסון ותופעות הלוואי

שלבקת חוגרת – תסמינים וטיפול במחלה

מרפאות מטיילים - הרשימה המלאה

אבעבועות רוח – טיפול ומניעה

חצבת – התסמינים והחיסון

 

 

מקורות: